005 - Marija Pomagaj

MARIJA POMAGAJ, 25 x 29,5 cm, 2005
(Brezjanska Marija, najbolj znana »slovenska ikona«), 2005
Material: jajčna tempera na lesu, bogat zlat reliefni okvir,2005
Pozlata 23 karatno zlato,2005
Vir: Leopold Layer, 1800, Brezje na Gorenjskem

Leta 1517 je Marijo pomagaj v Wittenbergu naslikal Lukas Cranach st. Od tam je preko Passaua prišla v Innsbruck in bila postavljena na oltar današnje katedrale 1650 leta. Pomembno vlogo je imela podoba v času tridesetletne vojne in neprestanih turških napadov, iz tega obdobja izvira tudi njen naslov Marija pomagaj! Sliko so častili kot milostno. Tudi na slovenskem imamo več kopij in različic, na primer v ž.c. v Lescah, križniški redovni hiši v Šiški, v uršulinskem samostanu v Škofji Loki in še kje.
V 19. stol. pa je od vseh kopij Marije pomagaj postala najpomembnejša za Slovence tista iz p. c. sv. Vida na Brezjah, na katero je vezano največje romarsko središče v Sloveniji. Naslikal jo je Leopold Layer 1800 leta.


» 1 komentar

1 komentar

  1. Marinka Gomiršek pravi:

    Albinca! Kako si me presenetila! Čestitam ti za tvoj res fantastičen življenjski dosežek!Tvoje življenje je res prepleteno s samo umetnostjo! Zdaj kar nekako razumem, zakaj mi sinoči nisi hotela povedati, s čim se ukvarjaš.Občudujem te tako, da ne znam izraziti tega z besedami. Ti si pa res dosegla maksimum v svojem življenju! Najprej si diplomirala, potem si verjetno poučevala, zdaj pa živiš med svojimi ikonami! Enkratno! Samo Božja previdnost naju je sinoči po toliko letih soočila. Še enkrat ti čestitam, Albinca, za neverjeten življenjski dosežek! Lep pozdrav od Marinke, ki je bila nekdaj Humar, saj se še spomniš, kajne!

Tu lahko pustite vaš komentar

XHTML: lahko vodiš naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

avtor: Albina Nastran, Matej Nastran

avtor: Albina Nastran, Matej Nastran