Albina NastranAlbina Nastran je bila rojena 1946 v Gradu pri Kranju. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti in je bila zadnjih dvajset let, do upokojitve, zaposlena v prosveti. Slika že dolgo, zadnjih osem let pa se ukvarja s pisanjem ikon.

Njen prvi učitelj je bil o. Mihajlo Jozafat Hardi, kasneje se je izpopolnjevala pri mag. Silvi Božinovi Deskoski in diplomirani slikarki, specialistki za ikonopisje in freskantstvo Danici Dšišović.

Pri delu uporablja klasične postopke in naravne materiale, kot so naravni pigmenti, jajčna emulzija, šelak, 23 karatno zlato. Poslikava je na skrbno pripravljenem lipovem lesu.

Njen vir za pisanje ikon so motivi iz kulturne zakladnice grškega, ruskega, ukrajinskega in balkanskega področja. Njeno zanimanje so tudi ikone na Slovenskem, ki so izdelane pod vplivom vzhodnih vzorov ali pa so bile prinesene od zunaj.

KONTAKT

Naslov: Pod Plevno 54, 4220 Škofja Loka
email: albina@nastran.net
GSM: 040/731-368

»Zahodna civilizacija je nedvomno v duhovni krizi, tehnično napredna, a sicer izpraznjena. Umetniku ne ponuja zanesljive orientacije in simbola, ob katerih bi njegova osebnost začutila trdnost morebitnih izhodišč. Ikona, kot kristaliziran dosežek bizantinskega slikarstva, je izpostavila duhovni naboj v formalno togem, a izbrušenem modelu in žarči neomajno podrejenost ideji. Je simbol neke civilizacije in kulture in v današnjem, duhovno razdrobljenem svetu Evrope lahko pomeni žlahten vzor.«

(Janez Mesesnel, umetnostni zgodovinar. Odlomek citata je iz predstavitve ikon Albine Nastran na razstavi Vodnikove galerije v Ljubljani 2006)

avtor: Albina Nastran, Matej Nastran

avtor: Albina Nastran, Matej Nastran